Dziś dalszy ciąg ciekawych przepisów. Pochodzą ze strony internetowej dwiechochelki.pl

Skorzystajcie w wolnej chwili. Tym razem dodałam jeszcze nazwy składników w języku niemieckim.

1. Serowe myszki

Powszechnie wiadomo, że człowiek je oczami. W przypadku dziecka ta zasada urasta do Pierwszej Bezwarunkowej Reguły Podania Jedzenia. Proponuję więc taki oto sympatycznie przyrządzony twarożek, któremu chyba nikt się nie oprze.

 

 

 

 

 

 

Składniki na jedną myszkę:

  • 3-4 łyżki twarogu utartego ze śmietaną- Quark mit sauren Sahne
  • 2 ziarenka pieprzu – Pfeffer
  • 1 czarna oliwka- schwarze Olive
  • 3 gałązki szczypioru- Schnittlauch

 

Sposób przygotowania:

Twarożek utarty na gładką masę układam na talerzu albo na kromce chleba (może być chrupki), nadając mu kształt myszki.

Szczypior płuczę, osuszam delikatnie w papierowym ręczniku. Będą z niego wąsy i ogon. Z plasterków oliwki robię uszy, z kawałeczka oliwki nosek, a z ziarenek pieprzu – oczka.

2. Regaty na liściach sałaty

Trudno nazwać to przepisem – to po prostu sposób podania jajek w formie atrakcyjnej dla oka małoletniego konsumenta. Pomysł z książki kucharskiej  „Kuchni pełnej cudów” Marii Terlikowskiej. Moje wydanie pochodzi z roku 1978. Kto pamięta te czasy?… 😉

 

 

 

 

 

 

Składniki na jedną łódeczkę:

  • połówka jajka ugotowanego na twardo- Ei
  • trójkątny plasterek sera żółtego- Käse
  • liść sałaty- Salat
  • Wykałaczka- Zahnstocher

Sposób przygotowania:

Opłukany i osuszony liść sałaty układam na talerzyku. Kładę na nim połówkę jajka, serowy żagiel montuję na maszcie z wykałaczki i gotowe.

 

 

 

 

 

Anna Bisikiewicz-Augustyniak

Kategorie: Aktualności